3 Rekenspelletjes voor in de bovenbouw

Wil je een rekenles in de bovenbouw opwarmen? Doe dan een van deze drie rekenspelletjes. Ze kosten nog geen vijf minuten en zetten de leerlingen al snel aan tot rekenen!

 

Staan of zitten?

Dit spel kun je op verschillende manieren spelen. Bijvoorbeeld om tafels te oefenen. Spreek af dat de kinderen gaan staan bij een antwoord dat voorkomt in de tafel van 7 en gaan zitten bij een antwoord dat voorkomt in de tafel van 9. Bij een antwoord dat in beide tafels voorkomt, moeten ze op hun tafel gaan staan.

Dit kan ook met breuken: spreek af dat ze bij groter dan ½ gaan zitten en kleiner dan ½ gaan staan. Of maak je eigen regels!

 

Het Grote Sommenspel

Dit spel kun je lekker spannend brengen, bijvoorbeeld een code die gekraakt moet worden. Zet vier of vijf cijfers op het bord en zet één getal onder de 100, in het midden neer. Bijvoorbeeld 52. De opdracht is om met de vier of vijf getallen op het bord een som te maken, waarmee ze zo dicht mogelijk bij de 52 uitkomen. Ze mogen hier alles voor doen: optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen.

Dit kan ook met procenten, breuken en kommagetallen.

 

De Sommen Battle

Verdeel de klas in twee groepen van gelijke grootte en laat ze een rij vormen tegenover elkaar. Elk kind binnen de groep krijgt een nummer, zodat de nummers 1 als eerst tegen elkaar komen te staan.

Noem een som en degene die het antwoord goed geeft, mag blijven staan. De verliezer sluit achterin de rij aan of gaat zitten.

Dit bericht is geplaatst in Rekenspelletjes. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *